Zoeken
  • mamasanne

Mama's favoriete boeken

Ik heb altijd graag gelezen en dat doe ik nog steeds, maar als mama van drie schiet er niet zo heel veel tijd meer over om te lezen. Ok, akkoord, ik zou 's avonds de tv kunnen uitzetten en er een boek bijnemen in de plaats. Maar daar heb ik vaak gewoon de energie niet meer voor.


Ik mag dan wel zo vaak niet meer lezen als vroeger, ik doe het wel nog steeds graag. Daar waar ik vroeger steeds op zoek ging naar verhalen over vroeger, over onmogelijke liefdes en familietragedies vind ik nu eerder mijn weg in de boeken die, hoe kan het ook anders, een link hebben met het momlife. Boeken die je niet in één keer moet uitlezen, die je gerust een paar weken aan de kant kan leggen om er dan, wanneer je eens een kostbaar uurtje vrij hebt, lekker in verder te lezen.


Mijn favoriete boeken van het moment

1. #nietaankindengezinverklappen


Hanne Luyten heeft zelf ook drie kinderen en neemt het moederschap zoals het komt. Ze beschrijft haar flaters doodeerlijk, de meeste toch. De rest wil ze echt liever #nietaankindengezinverklappen.


Toen dit boek begin dit jaar uitkwam, wist ik meteen dat dit iets was dat ik wou lezen. Ik vroeg het dan ook voor mijn verjaardag, toen ik nog zwanger was van Noah, om te kunnen lezen tijdens mijn kraamweek. En wat heb ik hiervan genoten! Meerdere keren heb ik luidop moeten lachen omdat de verhalen zo leuk geschreven en zo vreselijk herkenbaar zijn.


2. Opvoeden tot zelfvertrouwen


Een boek dat ik al wat langer heb, maar nog niet helemaal heb uitgelezen is Opvoeden tot zelfvertrouwen van Steven Gielis. De reden dat ik het nog niet uitlas, is niet omdat ik het geen goed boek vind, in tegendeel. Ik mis soms zelf wel wat zelfvertrouwen en vind het zo ontzettend belangrijk dat mijn kinderen hier wel over beschikken. Opvoeden tot zelfvertrouwen is geen verhaal, het is een praktisch boek om de weerbaarheid van je kind te vergroten. Dankzij concrete tips en oefeningen leer je je kind opkomen voor zichzelf, met respect voor de grenzen van anderen. Ik neem dit boek er dan ook regelmatig bij op zoek naar wat tips om de kinderen de nodige tools mee te geven en te bouwen aan hun zelfvertrouwen.

Je ontwikkelt geen stress omdat je niet perfect bent. Je ontwikkelt stress omdat je perfect wilt zijn.

3. Pjotter zegt altijd ja


Een blog over mama's favoriete boeken en hier staat een kinderboek tussen? ja, maar niet helemaal. Pjotter zegt altijd ja is een verhaal voor kinderen over Pjotter, een bever, die voor iedereen goed wil doen en dus altijd maar ja zegt. Maar hij komt tot het besef dat hij daar eigenlijk niet zo gelukkig van wordt.


Naast het leuke verhaal bevat het boek ook een gedeelte vol tips en tricks om te werken aan het zelfvertrouwen van je kind. Er staan heel wat leuke oefeningen in beschreven die jullie samen kunnen uitvoeren. Daarnaast bevat het boek ook nog eens prachtige illustraties. Een plezier om te doorbladeren.


4. Het is een fase


De laatste toevoeging aan mijn boekencollectie en al meteen één van mijn favorieten. Het is een fase van Rien de Mey. Boeken over baby's, de fases die ze doormaken, de verschillende sprongetjes, die zijn er genoeg, maar boeken over wat je als mama doormaakt zijn eerder zeldzaam of beter gezegd onbestaande. Tot Rien de Mey met deze topper kwam.


Ook als mama maken wij heel wat fases door het eerste jaar na de geboorte. Chronisch slaaptekort, uitvallende haren, niets meer om aan te doen en zo veel meer. En laat het nu net die fases zijn die zo leuk beschreven worden in dit boek. Een praktische gids om je eerste jaar als mama door te komen, of in mijn geval, het eerste jaar voor de derde keer. Want je zit met vragen en weet niet altijd waar je terecht kan met die vragen of je hebt gewoon geen tijd en energie om antwoorden te zoeken. Een leuke mix van experts die al die vragen beantwoorden en andere mama's die getuigen over hun ervaringen, maken dit boek een plezier om te lezen. Een echte aanrader voor alle mama's (to be)


5. Verlos ons


Als laatste staat Verlos ons van Uwe Porters op mijn lijstje. Ik heb dit boek nog niet in mijn bezit en dus ook nog niet gelezen, maar het staat helemaal bovenaan mijn verlanglijst voor de komende kerstperiode.


Uwe is al jaren vroedvrouw en zelf ook mama. In haar boek vertelt ze verhalen uit de verloskamer, verhalen over het belangrijkste moments in ons leven: de geboorte, het begin van nieuw leven. En we weten dat die verhalen meestal wondermooi zijn, maar helaas zijn er ook die momenten dat het allemaal wat minder goed gaat, en dan zijn de verhalen hard en breekbaar. Ik weet nu al dat ik dit boek zal lezen met de nodige lach en traan, ik hoop het dan ook snel te kunnen toevoegen aan mijn collectie.


Heb jij nog leuke boekentips en must reads voor mij?#boeken #momlife #mustread #opvoeden

52 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven